“Obrim portes i posem catifa vermella a iniciatives com la Fundació Impulsa” Miquel Noguer
Miquel Noguer Planas és actualment el president de la Diputació de Girona i alcalde de Banyoles. La seva trajectòria política, però, s’inicia a Mieres, d’on va ser alcalde des del 1991 fins al 2006. A la Fundació Impulsa hem conegut Noguer pel seu càrrec com a alcalde de la capital de comarca del Pla de l’Estany, que el curs vinent s’incorpora com a nou territori de la Fundació Impulsa. Amb Banyoles, també hi ha vigent un conveni de col·laboració i, per aquest motiu, hem volgut compartir una estona amb Miquel Noguer per conèixer-lo millor.
Alcalde de Banyoles i president de la Diputació de Girona. Com es porta aquesta doble vida política?
Obligatòriament, s’ha de portar d’aquesta manera, perquè no pots ser president si no ets alcalde. Una altra cosa és com t’organitzes, que és posant-hi moltes hores. Sempre dic que primer soc alcalde, per a mi és fonamental, i a conseqüència d’aquest càrrec ve l’altre, el de president de la Diputació de Girona. La Diputació és l’ajuntament dels ajuntaments.
Aquesta vinculació amb la política li ve de lluny. Com comença tot?
Fa 34 anys que soc alcalde, tota una vida. M’hi va portar la vocació i la voluntat de servei al poble; la política no te la pots agafar com una professió, sinó com una cosa que sents, com un acte de servei, perquè és una tasca que requereix la teva disponibilitat 365 dies l’any les 24 hores del dia. La dedicació política t’obliga a renunciar a moltes coses, i si no fos una vocació i ho hagués de fer com una obligació, no sortiria bé i la gent ho notaria.
“La dedicació política t’obliga a renunciar a moltes coses, i si no fos una vocació i ho hagués de fer com una obligació, no sortiria bé i la gent no notaria”.
Quina és la clau per ser un bon alcalde?
Els pilars bàsics són escoltar la gent i, en la mesura del possible, posar en solfa les necessitats que et fan arribar. Cal fer que el dia a dia de les persones estigui atès. Les obres i les millores són molt importants, però el dia a dia de la ciutadania és fonamental.
I per ser un bon president de la Diputació?
Com a Diputació, el que cal és saber entendre les necessitats de la resta de companys i companyes alcaldes, i intentar fer les polítiques d’acord amb les necessitats que té el territori en cada moment. Per exemple, l’habitatge no és una competència de la Diputació, però en un moment donat ha estat una preocupació i s’ha creat l’àrea per donar resposta a l’ajuda que demanaven els ajuntaments, que requerien no només subvencions sinó també eines. Tenim 221 ajuntaments de mides molt diferents, i s’ha de tenir la capacitat d’escoltar-los a tots.
Entre aquestes necessitats detectades hi ha també la d’acompanyar els joves?
Els joves tenen molts recursos per poder sortir molt ben preparats; tenen eines i possibilitats, i hi han de posar actitud. Ara bé, és cert que hi ha un sector de joves que no gaudeixen de les mateixes oportunitats i que veuen dificultada la possibilitat de continuar els seus estudis. A la vegada, també veiem que a tots els territoris hi ha manca de persones qualificades en FP. Tots els sectors que em venen a veure em diuen que els falta personal qualificat. Per això, quan la Fundació Impulsa ens ve a fer la proposta de col·laboració, obrim portes i posem catifa vermella, perquè ens sembla imprescindible treballar per donar oportunitats als joves; de la proposta de valor que fa la Fundació Impulsa i del seu Mètode, n’estem contents, satisfets i agraïts.
“[…] quan la Fundació Impulsa ens ve a fer la proposta de col·laboració, obrim portes i posem catifa vermella, perquè ens sembla imprescindible treballar per donar oportunitats als joves”
Què és el que us fa apostar pel Mètode Impulsa?
La Fundació Impulsa detecta una necessitat i hi dona respostes; és un mètode que complementa el que hi ha. Agraeixo molt que hi hagi un grup d’empresaris a Osona que, en veure la necessitat de comptar amb joves qualificats, decideixin becar aquells que presenten unes condicions que no els permeten continuar estudiant, malgrat tenen valors i capacitats per fer-ho. I trobo molt encertat que hagin trobat figures per fer-ho possible, com són els Ambaixadors de territori, que s’involucren i fan de taca d’oli. Agraeixo moltíssim que existeixi aquest Mètode, que va més enllà de la simple beca, i que es compti amb complicitats per estendre’l.
Com es materialitzarà aquesta col·laboració amb la Fundació Impulsa en el cas del Pla de l’Estany?
Gràcies a la col·laboració publicoprivada que hem establert amb la Fundació Impulsa, al Pla de l’Estany es becaran i acompanyaran 8 joves en situació de vulnerabilitat social perquè puguin continuar els seus estudis i es formin en FP. Això els permetrà explotar les seves capacitats en el món empresarial i tenir un futur millor al que ara preveuen que podran tenir. És una col·laboració amb una oportunitat triple; per a ells, per a la seva família i perquè hi haurà més persones qualificades en el món laboral.
“És una col·laboració amb una triple oportunitat: per a ells, per a la seva família i perquè hi haurà més persones qualificades en el món laboral”
Per què creu que és important aquesta col·laboració?
Crec que els diferents agents hem d’estar amatents a les necessitats que hi ha i, en aquest cas, hem de vetllar perquè la formació dels joves sigui la millor que puguin tenir i perquè cap jove quedi enrere. Hem de poder oferir-los oportunitats i un futur el millor possible. En aquest repte, hi ha molts agents implicats en l’àmbit públic, i si es poden teixir aliances amb el sector privat amb iniciatives com la de la Fundació Impulsa, és molt interessant poder fer aquest treball conjunt.
Completi la frase. Per a vostè, en una paraula, la Fundació Impulsa és…
Èxits.