Engeguem el curs becant gairebé 250 alumnes i incorporant quatre territoris i més de 100 mentors nous

Osona, La Garrotxa, el Berguedà, el Moianès, Terrassa, Sabadell, el Baix Empordà i el Bages comptaran enguany amb beques de la Fundació Impulsa que permetran al jovent en risc d’exclusió social dels diferents territoris cursar estudis de Formació Professional (FP) i adquirir una xarxa de relacions que l’ajudin en el seu desenvolupament al llarg de la vida.

Els joves s’escullen a partir de criteris econòmics i de motivació pels centres educatius i pels Consells Comarcals i se seleccionen a través d’un procés de valoració molt exhaustiu per part de l’equip psicopedagògic de la Fundació per garantir que, a més de complir amb el requisit de topall d’ingressos familiars, aquest alumnat també mostri un compromís amb la Fundació, motivació pels estudis i voluntat d’esforç. Un cop finalitzat el procés, l’alumnat comença el curs rebent un suport integral: econòmic, a través del finançament dels estudis de Formació Professional; tecnològic, amb la donació d’un ordinador portàtil; humà, amb formacions transversals i la vinculació a una entitat del territori; social, amb l’acompanyament d’una persona mentora, i laboral, amb formacions i estades formatives a empreses. D’aquesta manera, la Fundació Impulsa garanteix que els joves becats surten amb avantatge competitiu per revertir la seva situació socioeconòmica. Els programes Impulsa es desenvolupen amb el suport d’una àmplia xarxa d’agents compromesos: persones, entitats, empreses i administracions que aporten el seus recursos per avançar en la cohesió social i la dinamització del territori.

 

129 ordinadors per garantir l’accés de tots els joves a la tecnologia

El jovent que participa en els programes de la Fundació Impulsa rep una beca econòmica per als estudis de FP, un ordinador, formació en competències transversals i competències professionals i l’acompanyament d’una persona mentora de referència, així com es compromet a fer voluntariat amb una entitat social del territori. Justament aquesta setmana, coincidint amb l’inici de curs, s’han repartit 129 ordinadors als 129 joves que s’incorporen per primera vegada a la Fundació. Pel que fa a l’acompanyament de les persones mentores, també se segueix un procés de valoració exhaustiu tal com es fa amb la selecció de joves. Ho explica la Judit Bou, tècnica de Programes de la Fundació Impulsa: “Estem parlant d’un procés de selecció de voluntaris que a dia d’avui ha tingut més de 210 sol·licituds. Això implica contactar-hi, programar l’entrevista, entrevistar-los i fer un registre de perfil per més endavant veure si hi ha un jove que encaixi amb aquest perfil. Actualment portem entrevistades prop de 185 persones, Hem de tenir en compte que aquest curs començaran a la Fundació 134 nous voluntaris i això implica fer l’acollida de 134 persones noves: formació inicial, registre de la documentació, presentació de parelles… ”, detalla.

Si és precís, durant el programa es dona suport en la cobertura de necessitats bàsiques econòmiques i emocionals a través del programa Impulsa Vida, adreçat als joves becats que passin per un període sobrevingut de dificultats econòmiques extremes i/o emocionals que poden posar en risc la continuïtat en els seus estudis. S’ofereix un suport econòmic fix per cobrir les necessitats bàsiques i/o un suport psicològic intensiu durant un període pactat amb l’alumne.

A l’espera de poder tancar definitivament les dades, atès que alguns joves encara estan a l’espera de saber si finalment tindran plaça per a poder cursar els estudis desitjats, la previsió de la Fundació Impulsa a dia d’avui per territoris és la següent:

  • Osona

Aquest curs 2021 – 22 a Osona rebran beca 83 alumnes, 26 nous alumnes s’incorporen a primer de Grau Mitjà, que se sumen als 29 alumnes que faran 2n del Grau Mitjà i als 26 que estan fent estudis de Grau Superior.

  • La Garrotxa

Aquest curs 2021 – 22 a La Garrotxa rebran beca 59 alumnes, 22 nous alumnes s’incorporen a primer de Grau Mitjà, que se sumen als 25 alumnes que faran 2n del Grau Mitjà i als 12 que estan fent estudis de Grau Superior.

  • Berguedà

Aquest curs 2021 – 22 al Berguedà rebran beca 23 alumnes, 8 nous alumnes s’incorporen a primer de Grau Mitjà, que se sumen als 8 alumnes que faran 2n del Grau Mitjà i als 7 que estan fent estudis de Grau Superior.

  • Moianès

Aquest curs 2021 – 22 rebran beca 17 alumnes, 8 nous alumnes s’incorporen a primer de Grau Mitjà, que se sumen als 9 alumnes que faran 2n del Grau Mitjà.

  • Terrassa, Sabadell, Baix Empordà i Bages

Aquest curs 2021 – 22 es becaran per primera vegada a Terrassa 23 alumnes; 21 a Sabadell; 15 al Baix Empordà; i 6 al Bages.

El curs passat la Fundació Impulsa ha finalitzat la seva activitat havent acompanyat 154 joves a Osona, a la Garrotxa, al Berguedà i al Moianès dels quals un 93% s’han titulat, molt per sobre del 50% de la mitjana catalana en la Formació Professional. Aquest èxit avala el mètode Impulsa, un acompanyament formatiu i humà per avançar en la igualtat d’oportunitats dels joves, en xarxa amb professionals, entitats, empreses i institucions del territori.

Mentoria Social, un tret que ens diferencia

Un dels elements diferencials del Mètode Impulsa és el programa de Mentoria Social amb el qual cada alumne becat rep l’acompanyament d’una persona voluntària amb experiència vital i professional amb qui es fan trobades regulars i que permet estimular el pensaments i reflexions del jovent, així com ajudar-lo a detectar i afrontar conflictes, apropar-li l’experiència i, sobretot, ajudar-lo a aprendre a utilitzar adequadament tot allò que aprèn. Aquestes persones reben una formació específica per part de la Fundació Impulsa per garantir un acompanyament integral i respectuós als joves.

Durant els mesos de setembre i d’octubre els nous mentors rebran una formació en línia i una segona presencial sobre el seu rol en l’acompanyament dels joves Impulsers, límits de la relació de mentoria i eines i recursos per tenir una relació fructífera amb el seu mentorat. En la mateixa línia, aquells mentors que continuen amb les seves relacions de mentoria del passat curs escolar, ja han reactivat les trobades presencials amb els joves a qui fan de mentors. Totes les persones mentores (tant les noves incorporacions com les que continuen) reben durant tot l’any un conjunt de formacions en habilitats per a la gestió de la relació de mentoria.

El paper de les Organitzacions Impulsores

Més de 100 empreses i institucions del territori donen suport cada any per finançar els projectes de la Fundació Impulsa.

Aportacions econòmiques, en voluntariat corporatiu de mentoria i en contractació laboral a joves que permeten mantenir l’activitat de la Fundació Impulsa.

Ambaixadors de la Fundació

L’Ambaixador és una figura clau per al creixement de la Fundació Impulsa al territori. Es tracta d’una persona voluntària amb fort arrelament a la comarca, que estima el seu territori, amb una rellevant trajectòria professional, coneixedora d’empreses i institucions i que ajuda a l’equip de la Fundació a entrar a una nova comarca o municipi. L’Ambaixador posa en contacte a la Fundació amb el teixit empresarial del territori per tal de promoure la seva col·laboració i donar estabilitat econòmica al programa a cada comarca.

Els Ambaixadors i Ambaixadores s’involucren de manera altruista en la tasca de la Fundació Impulsa, fent de prescriptors davant d’empreses i institucions que permeten fer nous acords de col·laboració amb un gran impacte social i beneficiosos per eixamplar els horitzons professionals i personals dels joves en situació de vulnerabilitat social que atén la Fundació Impulsa.

Actualment, la Fundació compta amb el suport de Jordi Rabat, CEO d’Energy Tools i Ambaixador a la Garrotxa; Núria Cinca, directora adjunta de Versekal i Xavier Francàs, Ambaixadors al Berguedà; Anna Guixà, emprenedora a Let’s Comunica’m i Ambaixadora al Moianès; Salvador Ramon, president de FRIME i Ambaixador a Terrassa; Tania Nadal, Ambaixadora a Sabadell; Gerard Albertí, CEO d’ESTAL i Ambaixador al Baix Empordà; Imma Riba, consellera delegada de Viscola, i Montserrat Cullerés, CEO de Petro Pintó, totes dues Ambaixadores al Bages.