Una història de superació per inspirar els joves Impulsers

Amb la voluntat de seguir oferint eines pel creixement personal i emocional dels joves, des de la Fundació Impulsa hem organitzat una nova sessió formativa amb l’objectiu de garantir un acompanyament integral als joves. En aquesta ocasió, l’objectiu ha estat abordar les addiccions des d’una mirada honesta i en primera persona, gràcies al testimoni de l’Heribert Cortés. 

L’Heribert, actualment treballant d’integrador social, ha compartit amb els joves Impulsers el seu relat de vida: un recorregut vital marcat per l’addicció a les drogues i, posteriorment, per un procés de superació que l’ha portat a reconduir el seu projecte personal i professional. 

 

Com comença la teva relació amb les drogues? 

“Soc un noi que ve de família treballadora, que vivia amb moltes inseguretats, molt tímid, amb una necessitat d’agradar als altres molt bèstia i que, una vegada acabat l’institut i no treure’m l’ESO, començo a treballar a la construcció amb 16 anys. Un any després, el 18 de juliol, provo la droga en un sopar d’empresa i així comença la meva història i dependència. Passo per diferents etapes de consum, i amb el temps començo a abusar-ne, fins que amb poc temps em converteixo en un addicte.” 

 

Quin ha estat el procés fins arribar on ets ara, com a integrador social?  

“La meva història amb les drogues dura des dels 17 fins als 33 anys, amb una temporada d’abstinència després de passar per una comunitat terapèutica, però que acaba en recaiguda i amb una addicció portada a l’extrem més absolut. 

 

El 2019, amb 33 anys, ingresso a una comunitat terapèutica on trobo la meva vocació, i decideixo cursar uns estudis per a poder acompanyar persones que tenen la problemàtica que jo vaig patir.” 

 

Quina finalitat tenen les sessions com las que has fet als joves de la Fundació Impulsa?  

“Participo en sessions com aquestes amb joves per poder visibilitzar el tema de la drogodependència, ja que cada vegada l’inici del consum és més aviat i el risc de perill cada vegada es percep més baix per part dels joves. Amb aquestes sessions intento poder oferir una informació que jo vaig trobar a faltar a la meva edat escolar.” 

 

Quines son les claus per poder prevenir situacions com la teva? 

“Crec que tenir informació del que són les drogues, com actuen i les possibles conseqüències, seria un bon començament. Educar des de ben joves és una bona eina per començar a conscienciar. I després, poder treballar les habilitats socials, tan importants al llarg de la nostra vida, i dotar d’eines des de ben petits. 

 

Sabem que les drogues són dolentes, però és important traslladar-ho no des de l’alarmisme, sinó des del coneixement. I que hi ha moltes maneres de gestionar els imprevistos de la vida, moltes formes de trobar la felicitat i moltes maneres de conviure amb els malestars en general, sense haver de recórrer a cap substància. Resumint: que la vida pot ser meravellosa sense haver de consumir.” 

 

Quins aprenentatges n’has extret a partir del teu procés de recuperació? 

 “Principalment, conèixer-me a mi mateix, com a aprenentatge molt general. Si desglossem una mica més, a partir de saber com era he après el valor de les coses que faig, a valorar-me a mi mateix, a comunicar-me des de la calma, sense por al què diran, a dir t’estimo… Tot molt lligat a l’autoestima i a la necessitat d’agradar als altres, que és el que em va portar al consum i a l’addicció.” 

 

La sessió ha estat una font d’inspiració per als joves Impulsers, que han pogut reflexionar sobre la importància de l’autoconeixement, la gestió emocional i la capacitat de superar obstacles per construir un futur millor. 

Confiem en els joves

Carrer del Bisbe Morgades, 46
08500 Vic. Barcelona