“He vist com Mafesa passava de ser un magatzem d’acers a convertir-se en una empresa de serveis metal·lúrgics amb valor afegit”

Jordi Rosell, conseller delegat de Mafesa

#ProtagonistaImpulsa

Des de fa 12 anys, en Jordi Rosell ocupa el càrrec de conseller delegat de Mafesa, l’empresa especialista en ferro i acer fundada el 1958 que treballa per oferir solucions globals en tot tipus d’acers. Rosell té 52 anys i ha viscut sempre des de molt a prop el sector.

De molt jove començà a treballar a Mafesa als estius i va anar aprenent a mesura que veia créixer el que ell anomena una família que s’ha anat fent gran. Es defineix com una persona treballadora que dona molta importància als valors i a la feina ben feta. Amb aquesta mirada, lidera el que modestament considera una empresa de referència en el sector dels acers.

– Amb 64 anys de trajectòria una empresa pot canviar molt. Ha estat així en el cas de Mafesa?

L’empresa va néixer per comercialitzar i distribuir tot tipus de productes fèrrics, el que abans anomenàvem “ferro”, actualment acers. Les etapes de l’empresa han estat moltes i molt diferents però sempre ens hem dedicat al sector de la construcció i al sector industrial.  Els últims 12 anys hem apostat intensament per oferir i potenciar molts més serveis de transformació del producte: talls, formes, acabats, etc. Vam detectar que podíem aportar més valor als nostres clients oferint un producte més acabat i així ho hem fet. He vist com Mafesa passava de ser un magatzem d’acers a convertir-se en una empresa de serveis metal·lúrgics amb valor afegit.

– Per situar-nos una mica més, quin és el vostre client?

Tothom que manipula acers i les empreses del sector de la construcció; des del petit serraller fins a un constructor de naus, o empreses del sector industrial que es dediquen a fer tot tipus de maquinària.  L’acer està a tot arreu: en una barana de balcó, en una màquina de rentar roba o en qualsevol esquelet d’un edifici. Per tant, el ventall de clients que tenim és ampli i, tot i que tenim tots els magatzems a Catalunya —que és on venem majoritàriament—, també tenim clients del sud de França i d’Andorra.

“L’acer està a tot arreu: en una barana de balcó, en una màquina de rentar roba o en qualsevol esquelet d’un edifici. Per tant, el ventall de clients que tenim és ampli ”

– També és de ferro l’estat de salut de Mafesa?

Ara mateix hi ha feina, malgrat el desgavell humà que estem vivint amb la guerra entre Rússia i Ucraïna. Anem treballant amb incerteses de futur ja que no tenim clar si el subministrament de productes pot arribar a parar.  De moment no és el cas, però sí que les conseqüències del conflicte bèl·lic han disparat tots els preus i el nostre sector no podia ser diferent i també hi hagut increments molt importants.

– Podem dir que sou referents en el sector. Quina és la clau?

Nosaltres no parlem gaire de ser referents, deixem aquesta avaluació als nostres clients. La veritat és que la nostra màxima és fer la feina ben feta; ens desvivim pel client, per oferir-li el que necessita encara que no ho tinguem i haguem de buscar la manera de poder donar-li resposta. Quan un client ens demana una cosa, parem màquines. Sabem que la competència ho està fent bé i nosaltres també volem treballar donant el màxim valor en tot el que oferim. Els clients han de rebre sempre el millor tracte, siguin clients petits o grans, tots han d’estar ben tractats, hem de recordar d’on venim; un dia també vàrem començar com un petit magatzem d’acers. No podem desmerèixer ningú

“Quan un client ens demana una cosa, parem màquines […] volem treballar donant el màxim valor en tot el que oferim”

– És fàcil trobar persones disposades a treballar en aquesta direcció?

La veritat és que costa trobar gent amb actitud. No és fàcil trobar persones compromeses que donin valor al fet de treballar. Per norma general, es prioritzen altres coses i hi ha força manca de serietat en el món laboral. Antigament la gent donava molta més importància a uns valors que ara no s’estilen; actualment tot és molt aparador i viure el dia a dia. Per sort, encara tenim incorporacions molt bones, però és cert que, en general, hi ha uns valors que s’han perdut que jo considerava importants i que veig que no ho són per a moltes persones.

“En general, hi ha uns valors que s’han perdut que jo considerava importants i que veig que no ho són per a moltes persones”

– Per què és tan important per a vosaltres la proximitat?

Actualment, tenim centres a Vic, a Seva, a Canovelles, a Palafolls, a Vilamalla i a La Seu d’Urgell. Sempre hem apostat per estar al costat del client  i com moltes vegades comentem, hem crescut amb ells. La proximitat geogràfica és important per poder donar un servei més àgil i de qualitat tenint en compte les característiques dels nostres productes, complicats de transportar.  La proximitat per Mafesa però no és solament una realitat geogràfica, és una qüestió d’actitud i de manera de ser. Som una empresa familiar de gent propera i directe que ens agrada el tracte personal i que creiem en les persones com a factor diferencial.

– Parles de pèrdua de valors. És aquesta inquietud la que ha portat Mafesa a implicar-se en projectes socials?

Hauríem de lluitar per fer entendre que hi ha valors imprescindibles com a societat més enllà de la imatge que volem donar, perquè, si no, desapareix la profunditat que tenim com a persones, i això és molt trist.  En l’àmbit de l’empresa sempre hem anat col·laborant amb entitats, i ens centrem en temes socials perquè és en el que creiem. Veiem que és una de les mancances de la societat: si no millorem socialment, tindrem problemes en el futur.

“Hauríem de lluitar per fer entendre que hi ha valors imprescindibles com a societat […] Si no millorem socialment, tindrem problemes en el futur”

– Una de les vostres apostes socials és la col·laboració amb la Fundació Impulsa. Per què?

Vaig veure néixer el projecte i penso que és una idea molt bona amb una gent jove collonuda que podria estar fent altres coses, i que està apostant pel futur i per fer-lo millor. Crec que  és un projecte molt interessant, perquè hi ha implicat un sector de la població que està exclòs per causes alienes a ells i que poden ser molt potents. Potser si aquesta aposta pel futur l’estigués tirant endavant una institució no tindria el mateix valor. Que hi hagi empresaris al darrere del projecte de la Fundació Impulsa fa que tinguin una visió més consolidada, amb voluntat de deixar una petjada important a la societat. Ho fan perquè hi creuen i no perquè els toqui.

“Que hi hagi empresaris al darrere del projecte de la Fundació Impulsa fa que tinguin una visió més consolidada, amb voluntat de deixar una petjada important a la societat

– Completa la frase. Per a tu, en una paraula, la Fundació Impulsa és…

Futur.