“Amb cinquanta anys, dos fills, sense gairebé atur i amb 3.000 euros a la butxaca, però amb el suport familiar, inicio l’aventura empresarial de Constantiagrup”

#ProtagonistaImpulsa 

Gabriel Cid
CEO de Constantiagrup

Gabriel Cid és el CEO de Constantiagrup, Organització Impulsora de la Fundació Impulsa que es dedica a la venda, distribució i assessorament de materials auxiliars per a la indústria alimentària (bosses, envasament al buit…) i equips de protecció individual (EPI).

Es tracta d’una empresa familiar que neix el 2006 de la mà del seu actual CEO, fill de comerciant de barri, que des de petit ha viscut el comerç i el tracte personal amb els clients, i ha desenvolupat la seva carrera professional en diferents empreses. Als cinquanta anys decideix deixar la feina i tirar endavant un projecte propi del qual avui se sent molt satisfet i que avui compta també amb una botiga oberta al públic a Mercabarna.

  • Què et va portar a aventurar-te a crear Constantiagrup?

Els darrers trenta anys de la meva vida laboral els passo treballant a dues grans empreses d’embalatge, i arriba un moment en què veig que necessito un canvi d’aires i deixar de tenir la pressió que es té quan treballes per a grans multinacionals. Decideixo canviar de sector i amb cinquanta anys, dos fills, sense gairebé atur i amb 3.000 euros a la butxaca, però amb el suport familiar, inicio l’aventura empresarial de Constantiagrup.

“Veig que necessito un canvi d’aires i deixar de tenir la pressió que es té quan treballes per a grans multinacionals”

  • Estàs orgullós de la decisió presa?

Totalment; em va canviar del tot la vida. L’experiència d’haver treballat en altres empreses em va aportar coses bones i coses dolentes, i això em va servir per crear Constantiagrup. El que no m’havia agradat vaig canviar-ho perquè qui treballés amb mi no hagués de passar pel que havia hagut de passar jo, i les coses bones també les vaig fer servir per fer que tot funcionés. M’enorgulleix dir que si una persona marxa ara de l’empresa per fer un canvi professional, ho fa plorant, perquè se’n va de casa seva. Ara Constantiagrup està on jo havia somiat que arribés: és una empresa petiteta que dona un servei i que me’n fa estar molt orgullós. Està on ha d’estar: forta, estabilitzada i amb uns clients que confien en nosaltres fins al punt que parlen de nosaltres com a col·laboradors i no proveïdors.

  • Quins creus que han estat els ingredients que t’han acompanyat a fer aquest camí?

He mamat comerç i això m’ha portat una sèrie de valors que m’han estat útils per tirar endavant amb el que creia. Treballar ho ha de fer tothom, a no ser que vinguem de família rica. Ara bé, poder treballar del que t’agrada és un privilegi, perquè aleshores pots donar el 100% de tu i ho gaudeixes molt. Per a mi és imprescindible l’esforç, perquè per molt ben preparat que estiguis, per molt intel·ligent o bo que siguis fent una cosa, sense esforç no s’arriba enlloc. És important tenir formació, perquè et serveix per tenir uns coneixements, però el primer són les ganes, l’esforç i la constància, per això és important també la formació en competències transversals.

“Treballar del que t’agrada és un privilegi, perquè aleshores pots donar el 100% de tu i ho gaudeixes molt”

  • El nom de l’empresa té a veure amb aquests valors?

Sí, sempre he pensat que l’única manera per tirar endavant un projecte és amb constància, esforç i treball, buscant com millorar cada dia. És important no oblidar mai d’on venim, estiguem on estiguem, perquè d’on vens és el que tu saps i els inicis de tot. Jo continuo tenint les mateixes amistats, continuo tenint la mateixa relació amb les persones, continuo fent les coses que he fet tota la vida. És important saber l’esforç que has fet i quins són els teus orígens: tots comencem de zero i que es triomfi més o menys no ha de canviar la teva essència. A mi em va ajudar molt també la confiança en les persones i fer equip; penso que és imprescindible.

  • Quines han estat les dificultats amb les que t’has trobat per arribar fins aquí?

La més gran, el fet de canviar de mentalitat. Els problemes que jo tenia quan plegava de treballar abans eren uns, que, si no hagués estat pel meu caràcter, es quedaven allà. I, en canvi, quan jo decideixo iniciar l’aventura sol, fent totes les tasques durant el primer any i mig, em trobo que, quan plego, la feina segueix amb mi.

  • Dius que aquesta ha estat la dificultat més gran. Vols dir que n’has tingut d’altres?

Sí, quan vaig començar a tenir treballadors i havia de delegar, em va costar molt. És difícil adonar-te que hi ha altres maneres de treballar diferents de la teva i que la teva no sempre és la millor. També va ser una dificultat el fet que jo no tenia els diners per comprar els materials que necessitava, i en aquell moment els proveïdors van haver de fer un acte de fe confiant en mi quan els demanava gènere per poder tirar endavant el projecte. Per sort, van ser més els que em van dir que sí, que no pas que no, i és un dels moments més bonics que recordo, però també dels més difícils, perquè els ho demanava a canvi de la fe que havien de tenir en mi. Ells han estat el pilar de Constantiagrup; fa dotze anys que hi treballo.

“En aquell moment, els proveïdors van haver de fer un acte de fe confiant en mi […] és un dels moments més bonics que recordo, però també dels més difícils, perquè els ho demanava a canvi de la fe que havien de tenir en mi”

  • El que expliques posa en valor la importància de fer xarxa. És fàcil això a la societat actual?

Penso que temps enrere es feia més, però ara som molts i hi ha una competitivitat que no em sembla sana. Des que som a Mercabarna m’he adonat que allà, per exemple, es generen una sèrie de relacions que et faciliten el dia a dia i tothom intenta ajudar-se. El vincle amb els altres és important i només s’aconsegueix buscant la confiança de les persones que t’envolten amb les que creus que hi pot haver una ajuda mútua; a Mercabarna hi ha molta corresponsabilitat a nivell empresarial i això és una cosa que trobo a faltar a la societat.

“A Mercabarna hi ha molta corresponsabilitat a nivell empresarial i això és una cosa que trobo a faltar a la societat” 

  • Constantiagrup forma part de la xarxa d’Organitzacions Impulsores de la Fundació Impulsa. Què et va portar a sumar-te al projecte?

Vaig conèixer la Fundació Impulsa a través d’en Salva Ramon, Ambaixador de la Fundació a Terrassa; me’n parlava amb els ulls que li brillaven i això em va fer adonar que hi creia i que tot el que me n’explicava era des del cor.  Vaig veure que el projecte donava resposta al meu pensament de com ajudar a la societat i crec que el que ofereix la Fundació Impulsa és el millor que es pot donar a una persona jove: formació i que, a més, aquesta formació sigui un ofici. És una cosa que no li traurà ningú. Hi ha gent que no pot aprofundir en el que li agrada o treballar-hi i no hi ha res millor que col·laborar a fer realitat el somni d’un jove a ser el que vol ser.

“Crec que el que ofereix la Fundació Impulsa és el millor que es pot donar a una persona jove […] no hi ha res millor que col·laborar a fer realitat el somni d’un jove a ser el que vol ser”

  • Parles de tenir un ofici. Creus que és important a dia d’avui?

Jo ho trobo imprescindible, i aquí s’ha comès un error, perquè durant molts anys s’ha vist la Formació Professional (FP) com una cosa per a qui no valia, eren uns estudis que feien vergonya. El desprestigi de l’FP és una de les errades més grans que s’han comès en ensenyament i ara ens trobem que no hi ha gent prou formada en oficis i fan falta a la societat.

“El desprestigi de l’FP és una de les errades més grans que s’han comès en ensenyament i ara ens trobem que no hi ha gent prou formada en oficis i fan falta a la societat”

  • En una paraula. Per a tu, la FundacióImpulsa és…

Diana (ha trobat el punt clau en el qual es pot ajudar les persones, fent que, amb una ajuda, els joves puguin ser autosuficients).