Més de 300 joves de Catalunya en situació de vulnerabilitat han pogut cursar estudis de FP aquest curs gràcies a l’acompanyament i la beca de la Fundació Impulsa

Un any més, i amb aquest ja en van 8, des de la Fundació Impulsa hem fet possible que joves amb talent i motivació però en situació de vulnerabilitat socioeconòmica hagin pogut continuar els seus estudis cursant FP. Això ha estat així gràcies a la Beca i l’acompanyament que els oferim, el que que ha permès que 109 joves s’hagin graduat i que el 90% dels Impulsers finalitzi el curs, mentre que la taxa d’abandonament escolar prematur a cicles de FP de Grau Mitjà a Catalunya es situa en un 40%, segons el darrer informe de la Fundació Jaume Bofill. 

En total, 302 joves d’ Osona (81), de La Garrotxa (58), del Berguedà (28), del Moianès (19), de Terrassa (42), de Sabadell (38), del Baix Empordà (22), i del Bages (14) han gaudit d’aquesta beca que va molt més enllà de l’ajuda econòmica a través del finançament dels estudis, i que consisteix en un acompanyament integral als joves: tecnològic, amb la donació d’un ordinador portàtil; humà, amb formacions transversals i el voluntariat a una entitat del territori; social, amb l’acompanyament d’una persona mentora, i laboral, amb formacions i estades formatives i inserció a empreses. D’aquesta manera, des de la Fundació Impulsa garantim que els joves becats surtin amb avantatge competitiu per revertir la seva situació socioeconòmica.  

Ho explica el President de la Fundació Impulsa, Carles Cuyàs: “Des dels seus inicis, la Fundació Impulsa treballa perquè més enllà de la Beca, els joves comptin amb un acompanyament que els ajudi a desenvolupar el seu projecte vital i per això, ens adaptem any rere any a les necessitats d’aquests joves. Una situació que aquest curs ha estat marcada per l’increment de casos relacionats amb la salut mental, el que ha esdevingut un repte afegit a l’acompanyament als Impulsers. Justament fruit d’aquesta dura realitat, hem establert sinergies amb col·lectius especialitzats per tal de poder-hi fer front, com és el cas de la nostra participació com a entitat satèl·lit al Programa Ocell de Foc, la col·laboració amb Osonament i amb la Fundació Privada Horitzó del Berguedà, o amb la signatura d’un conveni de col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs, entre d’altres”, explica.   

Amb la mirada posada en generar un impacte positiu en la salut i el benestar dels joves, en la importància de fer-los un acompanyament 360 graus i entenent la cultura com una eina més per a la cohesió social, també hem iniciat dues proves pilot tant en la branca de mentoria com pel que fa a la de voluntariat.  

En aquesta mateixa direcció, hem continuat apostant per la formació en competències transversals, desplegant un pla formatiu a joves i mentors, i també per a l’orientació laboral, a través de la segona Jornada Impulsa Futur, o de visites a empreses per tal d’acostar els joves a la realitat laboral, així com també se’ls han ofertformacions gratuïtes d’anglès, el que suposa un acompanyament cap a la formació i inserció laboral de qualitat.  

Amb l’objectiu de compartir els coneixements de l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa, aquest curs hem establert nous serveis fent el seguiment psicopedagògic de joves en pràctiques a empreses com Seidor, sessions d’acompanyament en mentoria a la Fundació Girona Est,  i hem participat al programa Innovadors de l’Oficina de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu. 

Els programes Impulsa es desenvolupen amb el suport d’una àmplia xarxa d’agents compromesos: persones, entitats, empreses i administracions que aporten el seus recursos per avançar en la cohesió social i la dinamització del territori. En aquest sentit, enguany la Fundació ha comptat amb la complicitat de 266 mentors, amb el suport de més de 155 Organitzacions Impulsores, i amb la col·laboració dels Consells Comarcals, diverses institucions públiques, centres educatius i entitats socials que entre tots han fet possible el Mètode Impulsa.