Els joves dels diferents territoris ja poden fer la sol·licitud per optar a les Beques Impulsa

Des de fa uns dies, l’equip de Programes de la Fundació Impulsa ja ha posat en marxa el procés de sol·licitud de les Beques Impulsa per al curs 2023-24. Així, els centres educatius dels diferents territoris on bequem joves ja disposen de tota la documentació sobre el procediment per poder presentar les sol·licituds, que els ha arribat a través dels respectius Consells Comarcals/ Ajuntaments.  

El període de presentació de sol·licituds estarà obert fins el dia 13 de desembre i serà durant el mes de gener que els Consells Comarcals i Ajuntaments implicats en el procés faran la valoració socioeconòmica de les sol·licituds rebudes per part dels centres educatius, que presentaran les candidatures dels joves. A mitjans de gener (17 de gener) també es farà una reunió virtual amb els alumnes escollits per part dels centres educatius on l’equip de Programes de la Fundació Impulsa explicarà als joves el funcionament del procés de valoració de les candidatures rebudes, en què consisteix la Beca Impulsa, i els compromisos que comporta.  

Amb l’objectiu de promoure la igualtat d’oportunitats dels joves a través de l’acompanyament en la seva formació i el seu creixement personal, més enllà de l’ajuda econòmica per a cursar estudis de FP (entre 60€ i 140€/mes), a través de la Beca Impulsa s’ofereix als joves un ordinador, formació en competències transversals, i l’acompanyament d’una persona mentora de referència. Un acompanyament integral que esdevé la clau de l’èxit del Mètode Impulsa, tal com explica Mariola Company, professora del cicle formatiu de FP de Perruqueria de l’Institut Sant Feliu de Guíxols: “Les Beques Impulsa són molt positives: per a mi, com a docent comptar amb el seguiment de l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa és un suport important i pels joves també. En aquesta edat a vegades estan molt perduts; sentir que compten amb un suport i que algú contribueix a motivar-los és molt positiu per ells i jo crec que la clau perquè continuïn amb els estudis i tinguin canvis d’actitud com els que he vist jo en algun dels joves becats”, assegura.  

Amb la voluntat de poder conèixer millor els joves per garantir aquest acompanyament i el cumpliment dels requisits per rebre la Beca Impulsa, de cara a finals de gener (23 de gener) l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa iniciarà el procés d’entrevistes als alumnes, un procés que s’allargarà fins el 5 d’abril. Ho explica la responsable d’Organització de Programes, Carla Vidal: L’anàlisi de la candidatura i l’entrevista són dos processos que fem amb molta cura i rigor. Llegim totes les candidatures que ens arriben i preparem una entrevista adaptada a cada sol·licitud per poder detectar els valors del jove com el compromís, l’esforç, la motivació, el desig de superació i l’actitud proactiva. A més a més, mitjançant l’entrevista busquem el grau de convenciment del jove per estudiar un cicle d’FP. L’entrevista no només és el mitjà per veure si un jove podria assolir amb èxit els programes, també ens permet identificar el tipus d’acompanyament que requerirà en cas de ser acceptat per tal de més endavant dissenyar el seguiment i recursos que caldrà oferir-li en funció del seu perfil i necessitats. En aquesta mateixa línia, la directora i professora de l’Institut Sabadell, Mercè Jover, posa de manifest l’encert de la metodologia d’aquestes entrevistres: “Alumnes que han optat a la Beca Impulsa ens han explicat com són les entrevistes i ens adonem que realment estan fetes per autèntiques professionals que parlen el mateix llenguatge que els equips docents i que es fan càrrec de les situacions complicades dels joves que opten a la Beca. Aconseguixen fer que els alumnis se sentin valorats, tractats com es mereixen, i acompanyats en aquest procés”.  

A principis de juny (6 de juny) es farà arribar, a través dels Consells Comarcals i dels centres educatius, la comunicació als alumnes de la resolució final de les Beques i al setembre, amb l’inici del curs escolar 2023-24, s’activarà la Beca i la relació de mentoria amb els joves seleccionats.  

Des de la Fundació Impulsa treballem fent xarxa al territori amb els joves i amb les seves famílies, els mentors, les empreses, les entitats, els centres educatius i les institucions per avançar cap a una societat més justa i cohesionada. 

Per a més informació i dubtes sobre el procés de sol·licitud de Beques Impulsa es pot contactar amb l’equip de Programes de la Fundació Impulsa a través del correu electrònic alumnes@fundacioimpulsa.org