“Ningú no et dona res a canvi de res, però si veuen que ets treballadora, responsable i que t’espaviles, les persones t’ofereixen oportunitats” Georgina Orero, Jove Impulser de la Garrotxa

#ProtagonistaImpulsa 

Georgina Orero, CFGS Mecànica de Competició
Jove #Impulser de la Garrotxa

La Georgina Orero té 21 anys, viu a Girona amb el seu company i actualment treballa a Rigau Grup liderant la línia de negoci d’electrònica d’automoció d’aquesta empresa, que es dedica també a la serralleria i la seguretat. Des de ben petita ha tingut clar que volia dedicar-se a l’automoció i a la competició i durant cinc anys la Fundació Impulsa l’ha acompanyada a assolir aquest repte.

Una dona amb vocació per l’automoció. Podem dir que trenques estereotips?

Des del primer any he estat l’única noia a classe, i així al llarg dels cinc anys que he estat fent FP. El cert és que he estat bastant discriminada pels meus companys; els feia ràbia que una dona fos millor que ells. Tot i així, mai m’he sentit sola, perquè he tingut el meu grupet i el professorat m’ha tractat molt bé. En el món de la competició la cosa canvia i sempre tens les càmeres a sobre i et fan entrevistes pel sol fet de ser dona, quan, per altra banda, la realitat és que els directius no s’acaben de creure que puguis ser bona pel fet de ser dona. He viscut situacions en què m’han dit que no perquè no volien dones a l’equip. Per això sempre m’he esforçat i he volgut ser millor en tots els aspectes, per demostrar que el fet de ser dona no em converteix en menys professional ni, per ser-ho, he de tenir menys drets.

D’on et ve aquesta passió?

Des de ben petita corria amb cars, i la meva mare em va dir que ho deixés perquè em podia fer molt mal. Llavors vaig decidir que volia ser mecànica i tota l’etapa d’ESO vaig tenir clar que volia continuar estudiant i fer un cicle formatiu per aconseguir-ho. Vaig tenir molt suport dels meus professors i professores de l’Institut Bosc de la Coma, que es van involucrar molt en els meus estudis i van crear unes optatives gairebé només per a mi i dos companys més, perquè no hi havia optatives d’aquest tipus.

“Vaig decidir que volia ser mecànica i tota l’etapa d’ESO vaig tenir clar que, en acabar, volia continuar estudiant i fer un cicle formatiu per aconseguir-ho”

Pel que dius, el professorat ha estat un bon aliat per assolir aquest repte?

Tots els meus professors sabien que volia fer un cicle molt específic, i per això em van proposar presentar la meva candidatura a les Beques Impulsa, perquè els estudis que volia cursar només els podia fer a l’Escola Tècnica Girona (ETG), i això suposava una despesa que no m’hauria pogut permetre. L’alternativa era cursar FP en qualsevol altre centre on fessin aquest grau, però aquesta opció no em permetia arribar a fer el que jo volia, la part de competició.

La Georgina, junt amb el pilot, a la graella de sortida abans de començar la carrera

 

“L’alternativa era cursar FP en qualsevol altre centre on fessin aquest grau, però aquesta opció no em permetia arribar a fer el que jo volia, la part de competició”

Com ha estat el teu pas per la Formació Professional?

Realment m’ha anat molt bé, érem 15 alumnes, i això permet que el professorat et pugui conèixer molt bé i et pugui personalitzar els estudis. Si veuen que tires, et donen més. A més, en la part pràctica teníem un motor de cotxe per a dues persones, la qual cosa ens permetia practicar molt.

El que més valores de l’FP és la part de pràctiques?

Les pràctiques que vaig poder fer tant en el cicle de grau mitjà com després al cicle de grau superior m’han donat una experiència molt bona, i això em va ajudar moltíssim quan vaig anar a fer pràctiques a una empresa, perquè vaig arribar al taller i gràcies a les pràctiques fetes durant el cicle formatiu era com si hi portés tota la vida; ho tenia tot molt per la mà. Les pràctiques del cicle m’han ajudat molt a l’hora d’estar en un taller al món laboral.

“Vaig arribar al taller i, gràcies a les pràctiques fetes durant el Cicle Formatiu, era com si hi portés tota la vida; ho tenia tot molt per la mà”

Això vol dir que tens un bon record de l’estada de pràctiques a l’empresa?

Sí, va ser una experiència molt bona. Primer, vaig estar en un taller de cotxes i, després, vaig voler fer la segona part de les pràctiques en un taller de motos per agafar experiència que no tenia, perquè sabia que començaria l’especialitat de competició al cicle superior. Va ser una sort haver pogut estar en aquest segon taller a l’hora de cursar CFGS d’Automoció.

La teva experiència en automoció, però, va més enllà de les pràctiques en empresa dins el cicle, oi?

Sí, gràcies a la borsa de treball, he anat de circuit en circuit per campionats de tot Espanya fent pràctiques no remunerades. Això també em va donar l’oportunitat de fer una estada d’un mes a Grècia, a un ral·li. Va ser una experiència molt ‘xula’ i complicada alhora, perquè vaig estar un mes sense anar a classes i tenia la sensació que no ho atraparia tot.

La Georgina al box, esperant que es posi el semàfor en verd perquè el pilot surti a fer tandes al circuit i pugui anar amb els pilots bons.

I si que vas poder?

Sí, per sort, m’ho vaig treure tot. De fet, hi va haver companys a qui el professorat no els van donar aquesta possibilitat de saltar-se un mes sencer de classes perquè era massa temps, però en el meu cas sabien que, quan tornés, em posaria al dia i m’ho acabaria traient tot perquè soc responsable. Ningú no et dona res a canvi de res, però si veuen que ets treballadora, responsable i que t’espaviles, les persones t’ofereixen oportunitats.

Creus que és això el que t’ha permès estar becada i acompanyada per la Fundació Impulsa durant aquests cinc anys?

Sí, i ho he vist també en els mentors que m’han acompanyat en aquest camí. Durant el cicle de grau mitjà, el mentor que vaig tenir em va acompanyar molt. Va haver-hi molts canvis aquell any —l’escola, anar a viure a un altre lloc…—, i ell sempre estava al meu costat i això em va fer sentir molt acompanyada. I després, vaig tenir un mentor que em va ajudar molt en el vessant professional. Ell treballava a l’àrea de contractacions de Cupra i sabia molt bé què es necessitava i m’ajudava molt a buscar feina, a preparar les entrevistes i a fer un bon currículum. De fet, gràcies a la seva ajuda, vaig poder treballar en aquesta empresa, on també vaig aprendre molt.

Pel que expliques, no has tingut mai problemes per trobar feina?

Estic treballant des dels 16 anys i he estat en molts llocs diferents on he adquirit experiència i habilitats. Penso que tinc un bon currículum, i a les entrevistes de feina també valoren molt les competències, una cosa que he anat adquirint de l’experiència i de les formacions que la Fundació Impulsa ofereix als Impulsers. El lloc on estic treballant ara, l’endemà de fer-me l’entrevista ja em van trucar dient-me que podia començar a treballar.

“Penso que tinc un bon currículum, i a les entrevistes de feina també valoren molt les competències, una cosa que he anat adquirint de l’experiència i de les formacions que la Fundació Impulsa ofereix als Impulsers”

La Georgina al Rally Costa Brava reparant uns llums del cotxe per poder córrer una etapa de nit.

 

Estàs satisfeta del camí que has fet?

Estic molt contenta d’haver arribat fins aquí i molt satisfeta del que he aconseguit. Valoro haver-me format perquè m’ha aportat coneixement, i també oportunitats. Com més formada estàs, més oportunitats tens. Ara treballo aquí, però quan comenci la temporada de ral·lis, estaré també fent de verificadora dels campionats d’Espanya i de Catalunya, i això són punts positius per a mi.

“Com més formada estàs, més oportunitats tens”

Què diries a altres joves que no tenen clar si continuar els seus estudis?

Els diria clarament que continuïn els seus estudis i que tinguin en compte que estudiar batxillerat o fer una carrera universitària no ho és tot. He vist molta gent al meu institut que volia fer cicles i a casa seva els han empès a fer primer batxillerat perquè socialment sembla que és millor. Des de la meva perspectiva, els diria que facin el que creguin millor i que deixin de banda aquestes creences perquè hi ha hagut companys que han vingut directament de batxillerat a fer el cicle superior i anaven molt perduts. Crec que, com a estudis pràctics, són molt millors els de l’FP. De fet, en el cas de la mecànica hi ha hagut companys que, després de fer una enginyeria universitària han vingut a fer el cicle superior perquè els faltava la part pràctica.

“Crec que com a estudis pràctics són molt millors els de l’FP. De fet, en el cas de les mecànica hi ha hagut companys que després de fer una enginyeria universitària han vingut a fer el cicle superior perquè els faltava la part pràctica”

Completa la frase… Per a tu, en una paraula, la Fundació Impulsa és…

Aprenentatge.