El Gironès s’incorpora a la xarxa de territoris d’acció de la Fundació Impulsa

A la foto, d’esquerra a dreta, l’Ambaixador al Gironès, Sr. Josep Maria Bagudà, el President de la Fundació, Sr. Carles Cuyàs, la Presidenta del Consell Comarcal, Sra. Sònia Gràcia, l’Ambaixador al Gironès, Sr. Eduard Batlle i la Directora de la Fundació, Sra. Alejandra Manau

 

Entre 8 i 12 joves del Gironès en situació de vulnerabilitat socioeconòmica, que actualment cursen 4t de la ESO, entraran a formar part de la Fundació Impulsa el curs vinent. Aquests joves rebran una beca econòmica, que els permetrà accedir a cicles de Formació Professional (FP), un ordinador portàtil, el guiatge d’una persona mentora, l’acompanyament del nostre equip psicopedagògic i accés a formacions transversals i professionals per afavorir el seu desenvolupament humà i laboral.

L’inici de l’activitat de la Fundació Impulsa al Gironès ha estat possible gràcies a la implicació de dos Ambaixadors ben establerts a la comarca. En Josep Maria Bagudà, que és assessor d’empreses i Soci al Grup Expense Reduction Analysts, expert en projectes de reducció de despeses, i l’Eduard Batlle, soci Director de La Factoria. Ambdós estan treballant per crear xarxes de confiança i relacions amb el teixit empresarial, institucional i social de la comarca. Una tasca que caldrà ampliar amb la incorporació de noves empreses compromeses amb el territori.

Els Ambaixadors de la Fundació Impulsa són persones arrelades al territori i amb una trajectòria rellevant que, de manera altruista, acosten el projecte de la Fundació Impulsa al teixit empresarial i social.

Sr. Carles Cuyàs, President de la Fundació Impulsa, comenta “Els ambaixadors són una figura clau per al creixement i desenvolupament del projecte, ja que un dels  èxits de la Fundació Impulsa és el treball en xarxa que fa amb diferents agents que aporten el seus recursos econòmics i humans per avançar en la cohesió social i la dinamització del territori. “

Des de la Fundació Impulsa estem treballant de forma intensa amb diferents administracions públiques, empreses i centres d’educació secundària del territori per tal de donar a conèixer el projecte i establir vincles amb tots ells.  En aquest cas, volem fer especial menció al conveni que el passat divendres 26 d’abril vam signar amb el Consell Comarcal del Gironès. A l’acte de signatura hi va assistir la Presidenta de l’ens comarcal, la Sra. Sònia Gràcia, la Gerent del mateix ens, la Sra. Sílvia Bartolí, el President de la nostra Fundació, el Sr. Carles Cuyàs, la Directora de la Fundació, la Sra. Alejandra Manau i els dos Ambaixadors de la Fundació en aquesta comarca. Un acord que emmarca el suport del Consell Comarcal en el procés de selecció dels candidats a través del contacte amb els centres educatius i la valoració socioeconòmica dels joves.

La directora de la Fundació explica “Des de la Fundació Impulsa ja ens hem reunit amb la majoria dels centres educatius de la comarca i aquests ja han presentat un total de 27 candidatures de joves per optar a la Beca Impulsa.“

Per altra banda, també hem mantingut contacte amb els ajuntaments de Girona i de Salt que han mostrat una gran receptivitat envers el projecte, així com amb els tècnics de joventut dels diferents municipis de la comarca. Durant aquest mes d’abril també hem assistit al Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal per explicar la nostra tasca a la resta de municipis de la comarca.

Finalment, gràcies a la bona entesa i implicació en el projecte, el Girona HUB amb qui properament també es signarà un conveni de col·laboració, ha cedit les seves instal·lacions a la Fundació Impulsa. Un espai que ha d’esdevenir punt de contacte amb els 8 – 12 joves que es podran becar per aquest proper curs 2024-2025 a la comarca; així com amb la resta d’organitzacions que se sumin al nostre projecte social.

 

Acompanyament integral als joves 

Els Impulsers són joves compromesos i amb gran motivació per continuar la seva formació, però  que es troben en una situació socioeconòmica vulnerable.  Son joves que han finalitzat els estudis de 4t d’ESO i necessiten el suport integral d’una entitat com la Fundació Impulsa per seguir estudiant.

Aquest suport s’ofereix en diferents àmbits: econòmic, a través d’una beca pel finançament dels estudis de Formació Professional; tecnològic, amb la cessió d’un ordinador portàtil;  socioeducatiu, amb l’acompanyament i orientació per part de l’equip psicopedagògic  i  el guiatge d’una persona mentora;  humà, a través de formacions en competències transversals com ara comunicació assertiva o gestió de conflictes i la realització de 25 hores anuals de voluntariat a una entitat social del territori; i  laboral, amb formacions en competències professionals i acompanyament en la inserció en el mercat de treball.

El 85% dels joves Impulsers acaben els estudis  i obtenen un títol de Formació Professional (FP), molt per sobre de la mitjana catalana que se situa entre un 40% i un 50%.

 

La mentoria, clau de l’èxit del Mètode Impulsa

Per tal de poder acompanyar els joves que rebran la Beca Impulsa el curs 2024-2025 la Fundació Impulsa busca persones voluntàries que vulguin fer de mentors. Persones amb trajectòria sòlida i vinculació al territori que acompanyin als joves del Gironès en el seu creixement professional i humà. Per fer-ho, poden inscriure’s aquí.

Formar part del Programa Impulsa Mentoria implica un compromís de mínim un any i òptim de dos i una dedicació d’aproximadament de 5 hores al mes, entre trobades amb el jove, formacions i seguiment amb l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa. A través del pla de formació  els mentors adquireixen coneixements i habilitats (softskills) sobre comunicació, empatia, i escolta activa, entre d’altres.

 

La Mentoria Impulsa, també una proposta de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) per a empreses

A més a més dels mentors que s’impliquen a títol particular, la Fundació Impulsa també ofereix el Programa Impulsa Mentoria com una  modalitat de col·laboració per a les empreses. Es tracta d’una proposta de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) per a organitzacions que vulguin involucrar els seus treballadors fent de mentors a través de voluntariat corporatiu.

La mentoria és una experiència que fomenta el compromís i la pertinença dels treballadors vers l’empresa. A través de les diverses formacions i de l’experiència de la pròpia mentoria, els treballadors adquireixen unes competències transversals que li serviran tant en l’àmbit laboral com en d’altres àmbits de la vida.